wikimedia.org |
Sposób przygotowania
Yerba mate podaje się w specjalnych naczyniach wykonanych z tykwy, masy ceramicznej albo drewna. Dodatkowo można spotkać się z podawaniem naparu w bawolim rogu lub krowiej racicy.
Właściwości i działanie
Napar z yerba mate zawiera w sobie polifenole, będące antyoksydantami (substancjami o właściwościach przeciw utleniających). Dodatkowo regularne picie naparu uodparnia DNA na działanie nadtlenku wodoru, który je uszkadza. Yerba posiada także dużo innych właściwości zdrowotnych takich, jak:
- stymulacja ośrodkowego układu nerwowego,
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- dobry wpływ na układ krążenia,
- działanie moczopędne,
- ochrona komórek wątroby.
Niestety yerba mate przygotowana w tradycyjny sposób posiada też działania negatywne, do których można zaliczyć zwiększenie ryzyka zachorowania na raka przełyku, pęcherza i jamy ustnej. Nie ma jednak badań klinicznych, które by to potwierdzały. jedyne badania na tym tle to badania statystyczne, przeprowadzone w krajach, w których spożywa się największe ilości yerby. Dodatkowo już bardziej konkretne badania przeprowadzone na grupie mężczyzn wykazały, że yerba zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc w zależności od ilości spożywanego naparu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz