wtorek, 14 kwietnia 2015

Pu-erh, czyli czerwona herbata

Susz pu-erh
wikimedia.org
Pu-erh to jedna z herbat zaliczanych do czerwonych, a przez Chińczyków do czarnych. Różnica w klasyfikacji wynika z tego, że Europejczycy dzielą herbaty według koloru naparu, Chińczycy natomiast klasyfikują je według koloru suszu. Pu-erh jest uprawiana od ponad 1700 lat właśnie w Chinach, które są z resztą jej ojczyzną - wywodzi się ona z regionu Pu'er w prowincji Junnan. Czerwoną herbatę robi się z tej samej rośliny, co herbatę czarną, przy czym liście są poddawane dodatkowej fermentacji. Herbata ta jest bardzo gorzka, w związku z czym rzadko spotyka się ją bez dodatków. Bardzo często do Pu-erh dodawane są dodatkowe aromaty, aby złagodzić gorzki smak. Największymi amatorami herbaty czerwonej są Azjaci, głównie zamieszkujący tereny wschodnie. Jej zdrowotne działanie zostało udowodnione naukowo i jest tym większe, im dłużej liście dojrzewają w odpowiednich warunkach. Najlepszym gatunkiem spośród 10 dostępnych jest pu-erh liściasta, która ma niezwykle mocne działanie zdrowotne, a przy tym jest smaczniejsza od pozostałych 9 gatunków. Czerwona herbata zawiera więcej mikroelementów od herbaty czarnej takich, jak:

  • teiny,
  • mangan,
  • wapń,
  • fluor,
  • olejki eteryczne,
  • białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz